Om JVMv Kontakta Aktuellt Spår Arkiv Länkar

Retur till arkivets huvudsida
Retur till arkivets huvudsida?
Klicka i bilden ovan

Järnvägsmuseets dag 1998
 

av Rolf Sten 

  Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle   anordnar en gång per år den så kallade   järnvägsmuseidagen. 1998-års "dag" inträffade den 29 augusti.

B-loket startar fråm MuseetVädret var till en början precis som sommaren har varit, det vill säga mest regn. Fram på dagen upphörde regnet och en del blå fläckar började synas på himlen. Trots det halvdåliga vädret verkade det ha varit rejält med besökare. Stundtals gick det nästan inte att komma fram i utställningshallen.
     För de som inte kom biledes fanns det utmärkta förbindelser med en "ångpendel" som gick en gång i halvtimmen mellan museet och Gävle Centralstation. Tåget drogs av ett av museets B-lok och för passagerarna var det tillkopplat 2 stycken B 13-vagnar (förortsvagnar byggda i början av 1930-talet).

( Bilden till vänster visar "ångpendeln" vid starten från museet. Foto 980829 Copyright Rolf Sten).
   

 

Från Stockholm hade det så kallade årgångståget kommit med Göran Jäderholm och Gert Ekströmförväntansfulla besökare från Stockholm. För att ge besökarna på museet möjlighet att uppleva detta tåg anordnades en tur till Sandviken och tillbaka
    Man kunde även uppleva militär- minnen med både tält och ärtsoppa
    Underhållningen stod Svenska Showorkestern Phontrattarne och teatergruppen Pegasus.
(Bilden till höger visar visar två personer som också har blivit "tradition". Till vänster Göran Jäderholm som svarar för information till besökarna och till höger "högtalarrösten" Gert Ekström. Foto 980829 copyright Rolf Sten).

 

 

 

 

OKBv försäljningTraditionsenligt var det också järnvägsmarknad med både nya och gamla prylar och lika traditionsenligt deltog OKBv med "prylar" från vår försäljningsavdelning.
    Sammanfattningsvis ett trevligt och välordnat arrangemang och jag hoppas att traditionen fortsätter nästa år med en ny Järnvägsmuseets dag.


(Bilden till vänster visar OKBv försäljning på järnvägsmarknaden. Här bemannad av Erik Roos). Foto: copyright Rolf Sten

 

 

Åter till arkivets huvudsida? 

 

© Rolf Sten
Senaste uppdatering 2003-11-22 Redaktör Rolf Sten