Om JVMv Kontakta Aktuellt Spår Arkiv Länkar


Retur till arkivets huvudsida?
Klicka i bilden ovan

Järnvägsmuseets dag 2003

Av Rolf Sten


Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle   anordnar en gång per år den så kallade   järnvägsmuseidagen. 2003-års "dag" inträffade den 13september.


Nora - Karlskoga Järnvägs lok nummer 1 "Karlskoga"Sveriges Järnvägsmuseum på museidagen 2003-09-13. Gamla engelsktillverkade ånglok var en del av temat vid årets järnvägsmuseidag. Bilden som är tagen vid stallcirkeln, UGJ-stallet, visar loket "Karlskoga" från 1873 flankerat av det Danska loket "Gamle Ole" från 1869 samt det skymtande Norska loket "Caroline" från 1861. Foto: Rolf Sten.

 

 

Traditionsenligt gästades museet av av andra tåg bestående av årgångståget, tåg från Stockholm, Göteborg och Grängesberg. Teatergruppen Peagasus framförde en nyskriven teaterpjäs. Besöksantalet översteg 5 000 vilket med råge är ett nytt rekord. Omkring 190 personer var engagerade i museidagens genomförande!   
   När det gäller fordon var det en internationell samling ångfordon under ånga. Förutom från Sverige var det representanter från England. Dannmark och Norge. En del av årets tema var engelsktillverkade ångfordon.

Nedan ett bildsvep från museidagen 2003. Bilderna går att få större genom att klicka på dom! (bilderna öppnas i nytt fönster)
Foton: Bengt Carlsson och Rolf Sten
 

Ett bra arrangemang ska ha tur med vädret. I bakgrunden kommer barnens stora förtjusning, minitåget.

Dagen startade med uppställning och fotografering framför UGJ-stallet. Från höger syns "Novelty", replik tillverkad 1980, "Rocket", replik tillverkad 1979, "Göta" 1866, "Caroline" 1861 samt OFWJ 8 1876. "Karlskoga" 1873 skymtar till vänster. Utanför bild stod "Elfkarleö bruk" 1873 och "Gamle Ole" 1869

Banverkets generaldirektör Bo Bylund håller tal. Banverket är numera huvudman för Sveriges Järnvägsmuseum.

Gert Ekström (till höger) som var "dagens röst" i högtalarsystemet intervjuar museichefen Robert Sjöö

Informationsbordet bemannades av Olle Andersson (till vänster) och Göran Jäderholm

Teatergruppen Pegasus framför"Lokomotivtävlingen".


Replikerna "Novelty" och "Rocket" har just "tävlat" färdigt. inför den tusenhövdade publiken  


"Gamle Ole" paraderar framför publiken.
 
Ångloket "Elfkarleö bruk" paraderar för publiken. Loket tillverkades 1873 av Henry Hughes & Co, Loughborough. Loket köptes begagnat av Elfkarleö bruk och var i trafik på bruksbanan till 1947.

"Tre veteraner". Ångloket "Göta" från 1866 bemannades av Karl-Erik Eggefjord (till vänster) och Rune Lundby. Dagens "tågdirigent" Sten Holm är också med på bilden, även om han än har en bit kvar till "veteranstatus"!


"Caroline" Kongsvingersbanans / Norska Statsbanornas lok nummer 17 avestt för persontåg och tillverkat av Robert Stephenson & Co, Newcastle 1861. Vagnarna är det så kallade "Karettoget". De är tillverkade av Hans Skabo och Atlas och har bara sidodörrar.
 
I enlighet med traditionen var det järnvägsmarknad i två av museihallarna. Mycket fanns att köpa och naturligtvis var det mycket folk som "kollade" eventuella "fynd".
 


Fler bilder från museidagen finner du på dessa länkar: 
Daniel Nordlings bildsida "2003-09-13 Järnvägsmuseets dag i Gävle"
Modellrallaren

Åter till arkivets huvudsida? 

© Rolf Sten
Senaste uppdatering 2004-01-06 Redaktör Rolf Sten